Online lezingen over klimaatvragen
Hoe krijgen we CO2 weer uit de lucht? En wat zijn de gevolgen voor Nederland bij een steeds verder stijgende zeespiegel? Voor een antwoord op deze grote, prangende vragen over klimaatverandering organiseerde KlimaatHelpdesk afgelopen maandag twee online lezingen in TivoliVredenburg. Twee vooraanstaande klimaatwetenschappers, Appy Sluijs, hoogleraar Paleoceanografie aan de Universiteit Utrecht, en Marjolijn Haasnoot, klimaatwetenschapper bij Deltares en de Universiteit Utrecht, schetsen in begrijpelijke taal het probleem – en de contouren van eventuele oplossingen.
Wereldkampioen CO2 vasthouden
In de eerste presentatie geeft Appy Sluijs antwoord op de vraag hoe CO2 weer uit de lucht kan worden gehaald – en hoe de oceanen van onze planeet hierin een enorm belangrijke rol spelen. Door het opstoken van fossiele brandstoffen belandt op dit moment vijftig keer meer CO2 in de lucht dan wat de aarde via natuurlijke processen weer uit de lucht haalt. Welke mechanieken heeft de natuur om CO2 uit de lucht te halen? Welk proces is wereldkampioen CO2 vastleggen? En kunnen deze processen een oplossing bieden om de nog altijd stijgende hoeveelheid CO2 in de lucht een halt toe te brengen?
Klik op onderstaand filmpje om direct te starten met de presentatie van Appy Sluijs:
Wat kan Nederland doen als de zeespiegel maar blijft stijgen?
In de tweede presentatie vertelt Marjolijn Haasnoot over de eventuele gevolgen voor Nederland als de zeespiegel stijgt of nog sneller gaat stijgen. Moeten we huizen gaan verplaatsen, of ons juist gaan richten op het bouwen van huizen in water? Op de lange termijn zullen hogere dijken en sterkere pompen niet genoeg weerwoord meer bieden tegen een steeds hogere zeespiegel. Maar hoe ziet het leven in Nederland in het jaar 2300 er mogelijk uit?
Klik op onderstaand filmpje om direct te starten met de presentatie van Marjolijn Haasnoot:
KlimaatHelpdesk
Nieuwsgierig naar nog andere grote vragen over klimaatverandering? Op de website van KlimaatHelpdesk doen Nederlandse klimaatwetenschappers hun best om allerlei vragen over klimaatverandering en duurzaamheid te beantwoorden op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten – van de rol van andere broeikasgassen in de opwarming van de aarde tot gezondheidseffecten door windmolens! Staat jouw prangende vraag er nog niet tussen dan kan je deze bij het KlimaatHelpdesk voorleggen.