Hoe te praten over klimaat in de klas?
In een recent bericht op de website van KlimaatHelpdesk schrijft Ingrid Robeyns, hoogleraar Ethiek van Instellingen (Universiteit Utrecht) uitgebreid over het dilemma waar docenten die uitgebreider over klimaatverandering willen doceren vaak tegenaan lopen. Het onderwerp kent immers de nodige valkuilen en uitdagingen, zoals leerlingen die direct stellen “niet te geloven in klimaatverandering”.
Het is vooral zaak om vanaf het begin de politieke componenten te scheiden van de natuurwetenschappelijke, stelt Robeyns in haar uitgebreide toelichting:
“Het is belangrijk om een helder onderscheid te maken tussen de werking van het fysische klimaatsysteem enerzijds, wat een natuurwetenschappelijk en a-politiek onderwerp is, en de aanpak van klimaatverandering anderzijds, waar onherroepelijk morele en politieke keuzes bij komen kijken. Een scherp onderscheid tussen wat politiek is en wat niet, en heldere keuzes over pedagogische aanpak en communicatie, kunnen helpen om leerlingen weg te houden bij het frame dat klimaatverandering “links” of “partijdig” zou zijn.”
Het is dus met name het onderwerp van te nemen maatregelen tegen klimaatverandering waar politieke en persoonlijke voorkeuren om de hoek komen kijken. Robeyns biedt ook een eerste lijstje pedagogische tips voor docenten. Kijk hier voor haar hele bericht.
Tipping Point Lesmaterialen
Tipping Point Ahead wordt onder andere genoemd door Robeyns als een van de aanbieders van lesmateriaal over klimaatverandering voor in het HAVO/VWO onderwijs. Van het begin af heeft TPA de keus gemaakt om uitsluitend lesmateriaal te ontwikkelen over de wetenschappelijke aspecten van klimaatverandering en het klimaatsysteem. Dit past ook in de opdracht van NESSC, het wetenschappelijk onderzoeksprogramma naar klimaatverandering waar Tipping Point Ahead onderdeel van is. De wetenschappers binnen NESSC hebben als doel om klimaatverandering beter te begrijpen en betrouwbare voorspellingen te kunnen doen over het klimaat van de toekomst.
KlimaatHelpdesk
Op de website van KlimaatHelpdesk doen Nederlandse klimaatwetenschappers hun best om allerlei vragen over klimaatverandering en duurzaamheid te beantwoorden op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten – van de rol van andere broeikasgassen in de opwarming van de aarde tot gezondheidseffecten door windmolens! Staat jouw prangende vraag er nog niet tussen dan kan je deze bij het KlimaatHelpdesk voorleggen.