Aardrijkskunde
Aardrijkskundigen houden zich bezig met het bestuderen van het aardoppervlak. Dat kan over mensen gaan (sociale geografie) of over natuurlijke processen (fysische geografie). Het klimaat valt onder het domein van fysisch geografen. Zij bestuderen de processen op het aardoppervlak: hoe is een landschap ontstaan, wat zijn de onderliggende factoren en wat gaat er gebeuren met het landschap?
Er zijn veel processen die invloed hebben op het klimaat en die bestudeerd worden door aardrijkskundigen. Zeestromingen bijvoorbeeld, stromingen in de atmosfeer of vulkanische activiteit. En het broeikaseffect, dat ervoor zorgt dat de aarde geen ijsbal is maar de energie van de zon een beetje vasthoudt zodat we hier kunnen leven.
Door beter te begrijpen hoe die processen werken, kun je meer te weten komen over het klimaat. Niet alleen kun je dan uitleggen waarom Nederland zo’n regenachtig land is zonder al te veel winterse dagen, maar ook kun je voorspellen wat de gevolgen zijn van een veranderend klimaat. Als bijvoorbeeld een zeestroom van richting verandert, zal het weertype op sommige plekken ook veranderen. En als de zeespiegel stijgt, heeft dat grote gevolgen voor kustgebieden zoals Nederland. Je wilt dan wel precies weten wat er gaat gebeuren. Dat soort voorspellingen kun je niet doen zonder kennis over het systeem Aarde.