Educatief filmpje: Het Kleinste Huis
Vrijwel dagelijks werkt klimaatonderzoeker Esmee Geerken in een laboratorium bij het NIOZ-instituut op Texel met foraminifera. Dit zijn wonderlijke en nuttige eencellige wezens die de oceanen van onze planeet bevolken, maar waar bijna niemand ooit over hoort. Eerder stond Esmees klimaatonderzoek naar zeeën uit het verre verleden centraal op Tipping Point Ahead voor middelbare scholieren. Meer en meer begon een idee bij Esmee te ontstaan om ook een korte educatieve film te maken over de onderwaterwereld van onze oceanen specifiek voor jonge kinderen…
En het resultaat is er nu: ‘Het Kleinste Huis’ is een kort en creatief filmpje van bijna 7 minuten lang wat is bedoeld om kinderen op de basisschool (van 5 tot 9 jaar oud) op een speelse wijze kennis te laten maken met het verbazingwekkende leven onder het zeewateroppervlak. Daarnaast vormt het filmpje voor leraren een mogelijkheid om verschillende biologische en scheikundige concepten aan kinderen te introduceren. Wat zijn bijvoorbeeld eencelligen? Wat is celdeling? Waarom stijgt warm water omhoog? En wat zijn moleculen en elementen?
Lesmodule Basisonderwijs
In de toekomst zal de film ook een onderdeel gaan vormen in een lesmodule van NESSC, welke nog in ontwikkeling is, bedoeld voor gebruik in het basisonderwijs om kinderen enthousiast en nieuwsgierig te maken naar natuurkunde, aardwetenschappen en biologie.
Esmee is niet alleen een klimaatonderzoeker: eerder studeerde ze af bij de Gerrit Rietveld Academie. Samen met filmmaker Sabine Ruitenbeek (Cirkel Studio) ging Esmee aan de slag om met een gelimiteerd budget hun onderwaterwereld en het verhaal te visualiseren over de zoektocht van de eencellige Lou dat diep op de oceaanbodem op zoek gaat naar een huis…
De film is gefinancierd door het Netherlands Earth System Science Centre (NESSC), het onderzoeksprogramma naar klimaatverandering waar Esmees onderzoek ook onder valt. ‘Het Kleinste Huis’ is onder andere te bekijken op het YouTube-kanaal van NESSC, of via het videokanaal van Cirkel Studio.