Hoe stel je de juiste vraag?
Vragen, vragen, vragen… De wetenschappers van Tipping Point Ahead (en ook Mark!) zaten altijd vol met vragen over onderzoek naar klimaatverandering! In de afgelopen jaren lieten we zien met welke vragen ze zich bezighielden. En wat er allemaal moest gebeuren om een antwoord op die vragen te kunnen krijgen. Dat viel vaak lang niet mee!
Bij de vraag van Michiel ging het over microben in de ontdooiende permafrost. Hij vroeg zich af of er door deze microben nou meer of minder methaan in de lucht komt. Terwijl Joost met hulp van microscopisch kleine schelpjes uit de bodem van de oceaanbodem wilde weten hoeveel de aarde uiteindelijk gaat opwarmen door de stijging van broeikasgassen in de atmosfeer. En Esmee besteedde uren en uren achter haar microscoop om meer te weten te komen over het zoutgehalte van oceaanwater in het verre verleden, want dat is van belang hoe het water in de oceanen stroomt.
Het doen van al dat wetenschappelijk onderzoek is vaak knap lastig. En soms superingewikkeld! Je kunt namelijk op heel veel manieren iets onderzoeken. Bijvoorbeeld met een veldwerk in het buitenland. Of met proefjes in een lab. Of het doen van ontzettend veel metingen.
Antwoorden ontdekken
Wetenschappers doen dit allemaal omdat ze de ruimte en tijd krijgen om een antwoord te vinden op een interessante vraag. Een antwoord die ons bijvoorbeeld meer kan vertellen over hoe klimaatverandering werkt. Of wat we moeten doen in een steeds warmer wordend klimaat.
Onderzoekers werken jarenlang om op slechts één enkele vraag antwoord te krijgen. Vaak is dat een vraag die nog niet eerder is gesteld, of niet eerder is bedacht. Het komt dus voor dat er nog helemaal geen antwoord bekend was. Dat maakt onderzoek doen natuurlijk ook zo boeiend, je bent met iets totaal nieuws bezig en kan echt iets ontdekken!
Terugblikken
Daarom is het voor een onderzoeker ontzettend belangrijk om te werken met de juiste vraag. Maar hoe bedenk je nou die juiste vraag? En hoe weet je zo zeker dat nou net die vraag een goede vraag is? Het kan al behoorlijk wat tijd vragen om daar achter te komen!
Inmiddels zijn klimaatonderzoekers Michiel, Joost en Esmee klaar met hun eigen onderzoek waarover ze in hun Tipping Point Ahead clip vertelden. Ze blikken daarom terug op hun eigen vraag waarmee ze bezig zijn geweest.
Verrassend
En dat leverde flinke verrassingen op! Wanneer je al met je onderzoek bent begonnen, kan je halverwege er achter komen dat de vraag toch niet de juiste is. Wat doe je dan als onderzoeker?
Sommige Tipping Point Ahead wetenschappers hebben tijdens hun onderzoek ontdekt dat de vraag waarmee zij bezig waren, een compleet ander antwoord opleverde. Een antwoord dat ook zij helemaal niet hadden verwacht!
Het is, zoals je in deze afsluitende Tipping Point Ahead clip kunt zien, best wel ingewikkeld – maar ook verrassend waar een juiste vraag je naar toe kan brengen!