Kantelpunt Lesmodules
Vanaf nu te ook vinden bij Tipping Point Ahead – Kantelpunt Modules!
Kantelpunt vertelt in drie modules het verhaal van de klimaatcrisis, de ecologische crisis en de lineaire structuur van onze economie. De modules zijn speciaal geschreven voor de onderbouw van het voortgezet onderwijs (havo/vwo).
De Kantelpunt modules zijn zo geschreven dat deze naast reguliere boeken zijn te gebruiken. Daarnaast kan Kantelpunt ook als een op zichzelf staand leermiddel worden gebruikt. De modules kunnen zowel gedrukt als online gebruikt worden.
De methode sluit aan bij de eindtermen van aardrijkskunde voor de onderbouw, maar is nog veel breder dan dat: zo zijn bijvoorbeeld de meest recente IPCC-rapporten en recente literatuur wat betreft biodiversiteit en circulariteit in de methode verwerkt.
Module 1: Klimaatcrisis
Hoe vertellen we leerlingen in de onderbouw over de klimaatcrisis? Wat zijn de gevolgen van klimaatverandering voor de planeet – en voor ons in Nederland? En wat zijn de oplossingen?
Klimaatcrisis, de eerste Kantelpunt module, introduceert het verschil tussen weer en klimaat, de verschillende landschapszones van onze planeet, de koolstofkringloop en het (versterkte) broeikaseffect. Daarna worden de gevolgen van het opwarmen van het klimaat stap voor stap in kaart gebracht– van wereldwijde zeespiegelstijging, extreem weer tot de verzuring van de oceanen. In de laatste hoofdstukken ligt de focus op de klimaatverandering in Nederland, en specifiek hoe Nederland als waterland zich zal moeten wapenen voor meer wateroverlast door zeespiegelstijging en overstromingen in steden door intense stortbuien.
Ieder hoofdstuk is verrijkt met verhalen van mensen over de hele wereld en hoe klimaatverandering hun leven beïnvloedt. Leerlingen kunnen na een hoofdstuk aan de slag met een uitgebreid vragengedeelte en de module sluit af met een ambitieuze slotopdracht!
Geïnteresseerd om deze Kantelpunt module te gebruiken? Download hier de pdf en de docentenhandleiding: Kantelpunt Module 1 – Klimaatcrisis (55 MB)
Interesse om de module te laten drukken? Hier vindt u de drukversie van de module: Kantelpunt Module 1 – Klimaatcrisis (drukversie) (55 MB)
Module 2: Spanning tussen mens en natuur
Inmiddels leven er meer dan
zeven acht miljard mensen op de aarde. Allemaal mensen die hetzelfde wensen zoals jij: een fijn huis, genoeg eten, een leuke vakantie. Hoe kan het dat we zo snel naar zoveel mensen zijn gegroeid? Wat zijn de gevolgen van de groeiende invloed van mensen op de natuur? En belangrijker: wat zijn de oplossingen om de balans tussen mens en natuur te herstellen?
Deze onderwerpen staan centraal in de tweede Kantelpunt module: Spanning tussen mens en natuur. De module zoomt in op de groei van de wereldbevolking over de eeuwen heen en de verschillende redenen die daaraan bijdragen. Vervolgens wordt in kaart gebracht wat de gevolgen zijn van de bevolkingsgroei: van groei tot steden tot het gebruik van ruimte nodig voor mijnbouw en landbouw. In de laatste hoofdstukken ligt het accent op de druk die de mens legt op verschillende facetten van de natuur: vervuiling, overbemesting, exotische soorten. De module brengt de gevolgen van de ecologische crisis in kaart, maar kijkt ook naar de oplossingen: met andere vormen van landbouw, betere bescherming van natuur en natuur in de stad.
De module is net zo aantrekkelijk vormgegeven als de eerste Kantelpunt module en ook de opzet is dezelfde: leerlingen kunnen na een hoofdstuk aan de slag met een uitgebreid vragengedeelte en ook deze module sluit af met een ambitieuze slotopdracht!
Geïnteresseerd om deze Kantelpunt module te gebruiken? Download hier de pdf en de docentenhandleiding: Kantelpunt Module 2 – Spanning tussen mens en natuur (33 MB)
Interesse om de module te laten drukken? Hier vindt u de drukversie van de module: Kantelpunt Module 2 – Spanning tussen mens en natuur (drukversie) (50 MB)